60 let pihalnega orkestra Divača

datum: 14.04.2015

kategorija: Sporočila za javnost

V njem se je izmenjalo več kot 300 godbenikov. Prejel je jubilejno priznanje Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti.

 Pihalni orkester Divača, ki je ob ustanovitvi štel enako število godbenikov kot danes (50 članov), je s slavnostnim koncertom pred številnim občinstvom v sežanskem Kosovelovem domu 4. aprila počasti 60 let svojega plodnega delovanja. Orkester, ki deluje kot društvo v javnem interesu in v katerem se je v šestih desetletjih izmenjalo več kot 300 godbenikov, je prejel jubilejno priznanje Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti.

Godba na pihala Divača je bila ustanovljena 1955 leta na podlagi dekreta o ustanovitvi, ki ga je izdal takratni predsednik divaške občine Janko Valentinčič, leta 1997 pa preimenovana v Pihalni orkester Divača. Prve inštrumente so za občinski denar kupili v Trstu, uvozil jih je Jadran Sežana, in prvi nastop so pod vodstvom kapelnika Rada Škabarja, ki je z divaško godbo živel kar 27 let, imeli za 29.novembra 1956 leta. Leta 1959 so pričakali prihod Tita in Hail Salasija. Godba, ki je v začetku delovala kot sekcija v Delavsko prosvetnem društvu Svoboda Divača, je od tedaj dalje sodelovala na vseh javnih prireditvah od proslav, odkritij spominskih obeležij NOB, odprtju gospodarskih objektov in proslavljanju delovnih zmag.Ker je Divača pomembno železniško vozlišče, so bili v godbi pretežno železničarji in njihovi družinski člani. V začetku 70. let je godba začela igrati budnice za 1. maj prav v zamejskih vaseh v Bazovici, Trebčah, na Proseku in drugih krajih, pozneje tudi v sežanski občini in še posebej slovesne so prvomajske budnice pred domom upokojencev v Sežani.

Prve uniforme je 1963 leta nabavila prav železnica in tako je godba postala tudi železničarska godba. Leta 1967 so dobili nove instrumente za celo godbo. Bili so edina godba na območju Krasa in Brkinov oz v bivši sežanski občini oz. sedanji sežanski upravni enoti, zato so bili vabljeni na številne proslave na tem območju kot tudi v zamejstvo in drugod po Sloveniji. Leta 1983 je dirigentsko paličico prejel Darij Pobega iz Kopra in z njim se je pričelo novo obdobje strokovne rasti in pomlajevanja društva. Veliko mladih, med njimi tudi deklet, se je vpisalo v godbeniško šolo. V zadnjih letih uspešno sodelujejo s sežansko glasbeno šolo in vključujejo šolski pihalni orkester Mavrica.

Divaška godba je tako najstarejša godba na Krasu in Brkinih, ki je v šestih desetletjih prekalila več kot 300 godbenikov. Godba, ki jo sedaj vodi predsednik Dobrivoj Subić in dirigent Boris Benčič, s ponosom predstavlja Divačo in Slovenijo na številnih mednarodnih tekmovanjih in v domovini.. Ob 60-letnici uspešnega delovanja in za pomemben prispevek k razvoju godbeništva na Slovenskem je divaška godba prejela zlato jubilejno priznanje Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, ki ga je izročila pomočnica JSKD Marjeta Pečarič. »Zgodba divaškega pihalnega orkestra je zgodba o viziji nas, ljubiteljev glasbe in glasbenih profesionalcev, ki verjamemo v sodelovanje in povezovanje znanj, je pripoved o neprekinjenem delovanju in povezovanju številnih generacij. V Sloveniji je več kot pet tisoč kulturnih društev, na leto pa podelimo od 15 do 20 jubilejnih priznanj in eno takih je tudi za vas,« je poudarila Pečaričeva. Zvoki divaškega orkestra so darilo, ki ga zvesti poslušalci sprejemajo že desetletja.

Na prireditvi v kraškem kulturnem hramu pa so najzaslužnejšim podelili zlate, srebrne in bronaste Gallusove značke. Pomagal jih je podeliti predsednik sežanske izpostave JSKD Peter Filipčič, številne obiskovalce pa je pozdravila tudi divaška županja Alenka Strucl.Dovgan.

Od vsega začetka v godbi igrata Emil Žvab in Roman Kariž, ki sta prejela posebna priznanja za več kot 50 let ustvarjanja na področju godbeništva skupaj s Pavlom Škamperletom, Alojzijem Šajno in Zvonimirjem Bricem. Zlati Gallusovi znački sta za več kot 20 let delovanja prejela Igor Zafred in Boris Benčič, podelili pa so še srebrne Gallusove značke za 10 let in bronaste Gallusove značke za 5 let delovanja. Ob koračnicah in prvomajskih budnicah igrajo tudi zahtevne skladbe in se udeležujejo številnih tekmovanj in koncertov doma in v tujini. Tako so lani na tekmovanju Zveze slovenskih godb prejeli srebrno priznanje.

Dirigenti Pihalnega orkestra Divača: Rado Škabar, Darij Pobega, Iztok Felicjan, Teo Kovačevič in Boris Benčič.

Predsedniki: Karlo Tavčar,Stanko Metlika, Robert Sila, Zvone Vatovec, Egon Bratož, Drago Škamperle, Zvonimir Bric in Dobrivoj Subić.

Združeni s Pihalnim orkestrom Koper pa bodo kot nov super orkester s stotimi člani v začetku junija priredili turnejo po Primorski. Začeli bodo v Kobaridu (5.6.), nato imeli koncert v Sežani (6.6.) in naslednji dan v Kopru. Sicer pa bodo kot vedno nastopili na borčevskih proslavah na Kozjanah (23.5.) in v Dolenji vasi (30.5., ko bo tudi 21. revija kraških pihalnih godb v Sežani), 31. 5. bodo sodelovali na jamskem prazniku Belajtenga v Škocjanskih jamah, Dan prej pa proslavili 25.6. v Dviači. Nepogrešljivi so za divaški občinski praznik (4.7.), letos pa odhajajo na festival v Španijo od 3. do 11. oktobra. Tradicionalni novoletni koncert pa bo 20. decembra v Divači.

 Fotogalerija:

dsc 0528 DSC 0535 DSC 0548 DSC 0553 DSC 0570 DSC 0580 DSC 0588 DSC 0615 

Foto in besedilo: Olga Knez