11. pogovorni večer Divača – mesto nad Reko

datum: 22.05.2012

kategorija: Sporočila za javnost

11. pogovorni večer Divača – mesto nad Reko bo posvečen 140. obletnici rojstva arhitekta Jožeta Plečnika (1872-1957),
v svetu zagotovo enega najbolj prepoznavnih slovenskih ustvarjalcev vseh časov. Njegov obsežni opus predstavlja
izjemen preplet klasične in moderne arhitekture ter ohranja aktualnost in svežino skozi vsa desetletja svojega obstoja.

Gost pogovornega večera bo arhitekt Janez Suhadolc, profesor na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani, kjer poučuje predmet prostoročno risanje. Arhitekt Suhadolc je velik zagovornik Plečnikove arhitekture tudi v aktualnem času popolne prevlade modernizma, znan pa je predvsem po svojih unikatno oblikovanih stolih, s katerimi ustvarjalno interpretira Plečnikovo izročilo. Predstavil bo svoj pogled na Plečnika, njegovo šolo ter komentiral danes prevladujoče mnenje o nesmiselnosti izgradnje Plečnikovih nerealiziranih projektov kot sta naprimer mesarski most in stavba slovenskega parlamenta. Poseben poudarek bo dan arhitekturni zapuščini njegovega očeta, gradbenega inženirja Antona Suhadolca, dolgoletnega predanega Plečnikovega sodelavca, ki je uspel ustvariti tudi prepoznaven opus lastne arhitekture.

Uvodno predavanje o Plečnikovih kraških koreninah ter življenju in delu v dunajskem, praškem in ljubljanskem obdobju bo pripravil arhitekt Stojan Lipolt. Ob tej priložnosti se bomo spomnili v Divači rojenega arhitekta Dragotina Faturja (1895 -1973), tretjega Plečnikovega diplomanta na arhitekturnem oddelku Tehnične fakultete v Ljubljani po Dušanu Grabrijanu in Francetu Tomažiču. Arhitekt Fatur se je že v času šolanja odvrnil od učitelja in usmeril k takrat aktualnemu funkcionalizmu. Bil je soustanovitelj, v letih 1930-1934 pa tudi glavni urednik revije Arhitektura. Njegove pomembnejše arhitekturne realizacije se nahajajo na Jesenicah (prezidava župnijske cerkve, Sokolski dom, hotel Novak) in v Ljubljani (Hranilni in posojilni konzorcij z arhitektoma Jožetom Platnerjem in Miroslavom Kosom ter vila Ušlakar na Mirju).

Pogovorni večer, organiziran v sodelovanju s Slovensko kinoteko, Muzejem slovenskih filmskih igralcev, Razvojnim centrom Divača in Avto moto društvom Divača bo v četrtek, 24. maja 2012 ob 19 uri v večnamenski dvorani Muzeja slovenskih filmskih igralcev v Škrateljnovi domačiji v Divači.

Vstop prost, vabljeni...


Plakat