TRADICIONALNA KAČIŠNICA V ZNAMENJU NOVEGA VAŠKEGA DOMA

datum: 10.09.2013

kategorija: Sporočila za javnost

Letos je bila osrednja pridobitev otvoritev vaškega doma v Danah pri Divači, ki so ga slavnostno izročili svojemu namenu prav to soboto (7.9.) pred številnim občinstvom, ki se je zbralo sredi vasi ob obnovljenem vaškem jedru v vasi Dane Dane pri Divači, kjer na 24. hišnih številkah stanuje 61 prebivalcev, od tega gre kar za velik del mladih (16 otrok).V soboto, dne 7. septembra 2013 je bilo v vasi Dane slavnostno in veselo razpoloženje. V okviru praznovanja Kačišnce - vaškega opa sila, smo Danci slavnostno otvorili novo zgrajeni vaški dom.

To je bil za Dance velik dogodek, kajti vaščani verjamemo, da bo skupni duh, ki nas je družil med gradnjo, poskrbel tudi za to, da bo dom stičišče živahnega dogajanja.

Danci smo imeli željo po skupnem prostoru že vrsto let, vendar je bila le ta zaradi finančnih in drugih težav neuresničljiva. V letu 2011 je prejšnji predsednik KS Divača Franc Ivančič na Občino Divača podal vlogo za izgradnjo avtobusnega postajališča v vasi Dane, kjer bi otroci čakali šolski avtobus in v ta namen pridobil 6.800,00 € proračunskih sredstev.

Ob tem se je krajanom porodila ideja o postavitvi manjšega vaškega doma in tako smo v središču vasi, ob obnovljenem vodnjaku, postavili temelje za nov vaški dom . S pomočjo občine, številnih donacij in ogromnim prostovoljnim delom vaščanov je bil dom postavljen. Z dodatnimi 25.000,00 € sredstvi iz občinskega proračuna, ki smo jih prejeli v prejšnjem letu, se je izdelalo streho, fasado in groba dela v notranjosti. V letošnjem letu smo dokončali notranjost stavbe.

Z veliko dobre volje in z željo, da bi opravili nekaj dobrega, smo Danci postavili in opremili dom v dveh letih.
V funkciji predsednika KS Divača smo z županom Občine Divača Dragom Božacem ter skupino vaških otrok, skupaj slavnostno prerezali trak ter odprli vrata vaškega doma. Ob tej novi pridobitvi sem kot vaščan Dan in predsednik KS Divača zaželel, da bo novo nastali vaški dom dobro služil svojemu namenu, ter da bodo v njem tako stari kot mladi preživeli veliko veselih in lepih uric.

Dom meri 60 m2, čaka jih še nakup miz in ureditev kuhinje. Investicijska vrednost vaškega doma je znašala približno 35 tisoč evrov. Gradilo ga je podjetje Zidek iz Sežane, vendar pa so domačini opravili veliko ur prostovoljnega dela pri ureditvi vaškega doma, katerega sprednji del je grajen v kraškem kamnu. Dom bo služil za sestanke vaške skupnosti, družabna srečanja, rojstnodnevne in druge zabave, predvsem pa tudi za druženje mladih, saj žal nimajo otroškega igrišča v vasi. Radi pa bi ga uredili.

Pred samo slavnostno otvoritvijo doma, je gospod župnik Tomaž Kodrič vaški dom blagoslovil, tako kot se to na vasi spodobi.

Po blagoslovu domačega župnika so vaški dom s prerezom traku simbolično odprli štirje najmlajši vaščani Erika, Sara, Gaja in Domen v spremstvu Škrlja in divaškega župana Draga Božca.

V kulturnem programu, ki sta ga povezovala Dominik Kobal in Jerneja Škrlj, so nastopi divaški pihalni orkester, člani harmonikarskega orkestra Nika Polesa in domači harmonikaš Klemen Škrlj. Sledilo je družabno srečanje, kjer so domačini poskrbeli za kulinarične dobrote, še posebej pa so se izkazale domače gospodinje z izvrstnim pecivom, moški del pa je poskrbel za pijačo, da so bili kozarci vedno polni. Pogostitve so bili deležni vsi prisotni, veselo vzdušje domačinov in številnih gostov se je stopnjevalo, druženje pa se je nadaljevalo pozno v noč, ob zvokih in plesu zabavnega ansambla.

Srečanja se je udeležil najstarejši občan divaške občine 95-letni Anton Grandič, ki je rojen prav v Danah pri Divači.

Kačišnica je namreč praznik, ko pridejo k svojcem v domači kraj tudi številni sorodniki. Tako je bilo tudi za mali šmaren, ko so se na sveti maši in po njej zbrali številni svojci in obudili spomine na pretekle čase. Dan prej pa so organizirali tudi pohod po okoliških krajih in otroške delavnice, v večernih urah pa so zaplesali ob zvokih žive glasbe.


Benjamin Škrlj
predsednik Krajevne skupnosti Divača

Slika 1 Slika 2