V Sežani o možnostih dela in zaposlovanja v tujini

datum: 11.10.2013

kategorija: Sporočila za javnost

2013 je evropsko leto državljanov. Po vsej Sloveniji pripravljamo dogodke s sloganom EU Si Ti. Dogodki so namenjeni osveščanju ljudi o priložnostih in pravicah, ki izhajajo iz državljanstva EU, in razpravi o aktualnih evropskih vsebinah. Pripravljamo jih Evropska komisija, slovenska vlada in Evropski parlament v sodelovanju z mrežo MaMa.

EU Si Ti prihaja tudi v Sežano. Posebno pozornost bomo namenili pravici do dela in zaposlovanja v drugih državah članicah.

V petek, 18. oktobra 2013 vas vabimo, da se nam pridružite na javnem posvetu, kjer vam bodo različni strokovnjaki predstavili možnosti dela in zaposlovanja v tujini ter programe mobilnosti v Evropski uniji. Izvedeli boste tudi, kje in kako poiskati ustrezne zaposlitvene priložnosti v Evropski uniji in možnosti razvijanja lastnih idej ter se podrobneje seznanili s vašimi pravicami bivanja, zaposlovanja, nakupovanja, izobraževanja v Evropski uniji.

Prijazno vabljeni, da se nam pridužite v petek, 18. oktobra v Mladinskem centru Podlaga (Kosovelova 4b) v Sežani ob 17h.

-----

Katere pravice imamo kot evropski državljani?

Letos beležimo 20. obletnico vzpostavitve notranjega trga in začetka veljavnosti Maastrichtske pogodbe, ki je uvedla državljanstvo EU. Kljub temu pa 48 odstotkov Evropejcev še vedno ni obveščenih o pravicah kot so npr.:

 • pravici do iskanja zaposlitve in dela v državah članicah EU,

 • pravica do dostopa do sistemov zdravstvenega varstva,

 • pravica do priznavanja poklicnih kvalifikacij in izobrazbe,

 • pravica do socialne varnosti,

 • potrošniške pravice,

 • pravica do konzularne zaščite v tretjih državah, kjer Slovenija nima svojega predstavništva,

 • pravica evropskih državljanov, da pozovejo Komisijo, da predlaga novo zakonodajo.


 • S kampanjo EU Si ti si prizadevamo, da državljane bolje informiramo o pravici do prostega prebivanja v EU in izhajajo iz evropskega državljanstva in politik EU. Preko številnih dogodkov po Sloveniji zbiramo mnenja državljanov Slovenije, ki jih bomo ob zaključku evropskega leta posredovali Evropski komisiji, ki bo pripravila Poročilo o državljanstvu. Zato vse državljane prijazno vabimo, da se aktivno vključite v sooblikovanje politik Unije.

  Več sorodnih povezav:
  Portal Tvoja Evropa (pomoč in nasveti za državljane): http://europa.eu/youreurope/citizens/index_sl.htm

  Mobilna aplikacija Pravice potnikov na dlani:
  http://ec.europa.eu/transport/passenger-rights/sl/mobile.html

  Informacijske točke Evropske komisije Europe Direct po Sloveniji:
  http://www.europedirect.si