KULTURNI DAN OBČINE DIVAČA 2015

datum: 16.01.2015

kategorija: Sporočila za javnost

V Odloku o praznikih občine Divača je zapisano:

»Občina Divača praznuje občinski praznik, spominski dan in kulturni dan. Kulturni dan Občine Divača, 13. januar, je posvečen spominu na rojstvo pisatelja dr. Bogomirja Magajne.«

Malo je občin v naši deželi, ki praznujejo svoj lokalni kulturni dan, zato smo lahko še posebej zadovoljni in ponosni, da  v našem okolju namenjamo kulturi posebno mesto.

Letošnji Kulturni dan je že deveti zapored. Slovesna prireditev je bila izvedena v Osnovni šoli Divača pod okriljem Občine Divača, v sodelovanju s TKŠD URBANŠČICA Vreme, Društvom ljubiteljev baletne umetnosti Divača, Osnovno šolo dr. Bogomirja Magajne Divača in Glasbeno šolo Sežana. Program so pripravili mladi domači kulturni ustvarjalci, ki prihajajo iz domačih kulturnih društev.

Obiskovalce je v prireditev popeljala glasba, ki je kulturni večer tudi sklenila. Trobilni tercet Glasbene šole Sežana, oddelek v Divači, pod mentorstvom prof. Petra Pačnika, je  obiskovalce povedel v raznoliko kulturno paleto, v kateri sta Turistično športno kulturno društvo Urbanščica Vreme in Društvo ljubiteljev baletne umetnosti Divača povezali gledališče, glasbo, ples, balet s pisano besedo iz zakladnice dr. Magajne, ki je v svoji zapuščini ohranil neizčrpen vir kulturnega poustvarjanja.

Dramsko baletna predstava »PRAVLJIČNA JAMA«, ki jo je po motivih pravljice dr. Bogomirja Magajne Brkonja Celjustnik, dramatiziral Bojan Podgoršek, je pod mentorstvom Marija Škamperle in plesne koreografije Žive Žitnik zaživela na odru v siju podzemnega sveta Škocjanskih jam in pričarala čarobnost pravljičnega sveta škratov, vil, raka, netopirjev, ki so z občutenimi in nežnimi  baletnimi koraki plesali zgodbo Brkonje Čeljustnika.

Slavnostna govornica na prireditvi je bila županja občine Divača, Alenka Štrucl Dovgan, ki je v nagovoru med drugim poudarila: »Ponosna sem, da v naši občini dajemo poseben poudarek kulturi. Zato se zahvaljujem vsem in vsakemu posamezniku za vsa mala dejanja, ki so za nas neprecenljiva in ta dejanja prenašate preko lokalnega okolja v svet. Kulturni utrip v občini je bogat in tako stanje smo dolžni obdržati. Hvala vsem, ki na kakršenkoli način podpirate naše kulturnike.

Želim da z današnje prireditve odidete z lepimi vtisi  in s seboj odnesete tudi zavedanje, da je del kulture tudi skrb za našo kulturno dediščino, ki so nam jo podarili predniki in ustvarjanje kulture ki jo bomo lahko ponosno zapustili našim zanamcem.«

Kulturni večer je v drugem delu obeležil pridobitev, pomembno za Osnovno šolo Divača. Šola je v lanskem letu pristopila k projektu urejanja »KOTIČKA MIRU«, ki so ga na slavnostni prireditvi simbolično odprli. Ravnateljica šole, Damijana Gustinčič, se  je v iskreni zahvali spomnila vseh, ki so na različne načine pomagali, da so projekt lahko uresničili. Še posebej se je z dobrimi mislimi dotaknila sodelavskega teama, pomočnice ravnateljice Nives Skuk, in učiteljice Nataše Adam, ter tistih, ki v delu šolskega kolektiva prepoznavajo odzivnost do velikih stisk malih otrok.

Na poseben način so se za vso pomoč zahvalili učenci šole, ki so se hkrati s pesmijo poklonili tudi spominu pisatelja, po katerem nosi njihova šola ime. Otroški in mladinski pevski zbor Osnovne šole dr. Bogomirja Magajne pod vodstvom zborovodkinje Ade Škamperle je  s pesmijo  navdušil vse in 9. Kulturnemu dnevu pustil čudovit pečat in popotnico za nadaljnje kulturno poustvarjanje.  

 

 Fotogalerija prireditve (foto: Arhiv Občine Divača):

 13.1 (11)  13.1 (13)  13.1 (16)  13.1 (20) 

 13.1 (23)  13.1 (24)  13.1 (28)  13.1 (29)  

 13.1 (34)  13.1 (37)  13.1 (39)  13.1 (40)  

 13.1 (43)  13.1 (44)  13.1 (47)  13.1 (51)  

 13.1 (58)    13.1 (62)  13.1 (60)