OBISK V SKUPNOSTI IN USPEŠEN ODZIV NA DELOVNI AKCIJI

datum: 13.04.2015

kategorija: Sporočila za javnost

Po zaključni delovni akciji na Školju, sva bili s predstavnico Parka Škocjanske jame, Darjo Kranjc povabljeni na zaključni večer, ki so ga pred velikonočnimi prazniki pripravili fantje terapevtske  Skupnosti Srečanje. Z nama je bil tudi Juan P. Maschio, ki je fantom preko računalnika prikazal njegovo vizijo obnove gradu na Školju, ki ga je prijavil preko projekta Feniks.

Namen srečanja je bil tudi, da se poslovimo od Roka, ki je bil zelo uspešen vodja skupine in seznaniti se z Mišom, ki prevzema njegove naloge. Prisoten je bil tudi domači župnik, Tomaž Kodrič. Fantom sva se zahvalili in jim podarili vstopnice za ogled Škocjanskih jam. Dogovorili smo se tudi o njihovem sodelovanju na očiščevalni akciji, v soboto 11. aprila. Društvo Urbanščica je s sodelovanjem s Krajevno skupnostjo Vreme pozvalo krajane in ostale ljubitelje kulturne dediščine na očiščevalno akcijo okrog nekdanjega rudnika v Famljah, okrog škofeljskega mostu ter vodnih zbiralnikov- Tajhov, ki so nekoč napajali najstarejši vodovod na Krasu, znan kot » cesarska štirna«. Vodovod je potekal od Gornjih Ležeč do Nabrežine. Leta 1984 se ga je opustilo in od takrat dalje spremljamo propadanje teh Tajhov, tako kot vseh ostalih objektov kulturne dediščine na vremskem območju.

Na delovni akciji je sodelovalo 30 prostovoljcev. Poleg desetih fantov iz Skupnosti Srečanje so bili prisotni krajani ter predstavniki Odbora za varstvo narave in Odbora za kulturno dediščino, ki delujeta v Parku Škocjanske jame. Zelo smo bili veseli odziva ljudi, ki so se nam pridružili in tako polepšali okolici nekdanjega rudnika v Famljah, ter severni Tajh nad železniško postajo v Gornjih Vremah. Naša želja je, da bi očistili tudi južni Tajh, ki je precej večji, dostop do njega pa mnogo težji, zato bodo potrebna tudi strojna dela. Pozivamo ljudi dobre volje, da se nam pridružijo.

 

Mirjam Frankovič Franetič              

 

Fotoutrinki:

IMG 2583 IMG 2585 IMG 2594 IMG 2602 IMG 2605 IMG 2609 IMG 2614 IMG 2582