Strelci za memorial Zdravka Grahorja

datum: 17.04.2015

kategorija: Sporočila za javnost

Tekmovanja v Ljubljani se je udeležilo kar 205 strelcev in 53 ekip v vseh kategorijah

 Na ljubljanskem strelišču se je 11. aprila odvijalo finale 38. dopisne in 26. invalidske dopisne strelski ligi Slovenije, ki ga je organiziralo Športno društvo Epic iz Postojne. Tekmovanje je potekalo za Memorial odličnega konec lanskega leta umrlega strelca Zdravka Grahorja, strelca SD Vremščica Vremski Britof,

Zdravko Grahor, doma iz Vrhovelj, je bil rojen 1951 leta in odlični strelec ter eden najstarejših strelcev po stažu na Slovenskem. Športno strelstvo ga je zaznamovalo od mladosti dalje. Bil je pobudnik, ustanovitelj in vseskozi predsednik Strelskega društva Repentabor, ki je obstajalo med leti 1973 (uradno ustanovljeno 1974 leta) in 2010, od leta 2008 dalje pa je deloval v SD Vremščica iz Famelj. Bil si motor športnega strelstva na Krasu in aktiven strelski delavec znotraj Strelske zveze zahodne regije in Strelske zveze Slovenije.Ves čas do smrti 30. decembra lani je bil odličen tekmovalec z zračnim in malokalibrskim orožjem in državni sodnik. Bil je tudi v vodstvu postojnskega ŠD Epic in med organizatorji dopisne lige.

Na letošnji dopisni ligi in invalidski dopisni ligi je sodelovalo več kot 300 strelcev, najboljši pa so se uvrstili v finale, kjer so se še zlasti primorski strelci dobro odrezali in postavili tudi nekaj rekordov. Med primorskimi strelci so Kras in Brkine odlično zastopali člani SD Vremščica, za katerega je Grahor streljal, sodil in bil v vodstvenih organih društva od leta 2008, ko se je SD Repentabor zaradi pomanjkanja finančnih sredstev razpustilo. Za Vremščico sta se odlično odrezala Jože Čeper (lanskoletni udeleženec mladinskih olimpijskih iger na Kitajskem, ki je skupno osvojil 5. Mesto), ki je postavil rekord s 566 krogi med mladinci, in članica Olga Knez, ki je prav tako med veterankami s 187 krogi postavila rekord. Vzorno sta strelske vrste Krasa in Brkinov zastopala tudi Dejan Della Torre, ki je osvojil 1. mesto s serijsko puško (368 krogov) in le za 1.7 kroga z rezultatom 597 kroga zgrešil 1.mesto. S pištolo je Branka Fragiacomo bila med članicami tretja (zmagala je Olga Knez), med veterankami pa je osvojila srebrno medaljo. Ekipno je ekipa SD Vremščica osvojila 3. mesto in pokal v streljanju s pištolo. Žal pa se finala dopisne lige nista udeležili moška in ženska ekipa s puško SD Društva upokojencev Sežana.

Tekmovanja v Ljubljani se je udeležilo kar 205 strelcev in 53 ekip v vseh kategorijah od cicibanov do pionirjev, kadetov, mladincev in članov ter veteranov. Nekateri so nastopili v več disciplinah in kategorijah. Postavljena sta bila dva nova ekipna rekorda in pet novih posamičnih rekordov lige. Ekipno sta nova rekorda postavila SD Celjska četa Mala Breza s 509 krogi s serijsko zračna puško 10 metrov z naslonom cicibani/cicibanke, v isti disciplini pri mlajših pionirjih pa SD Jožeta Mihevca Idrija s 528 krogi. Prav tako je v disciplini serijska zračna puška 10 metrov z naslonom cicibanke pri posameznikih s 177 krogi postavila rekord Pia Privšek (SD Celjska četa), s serijsko zračno puško 10 metrov z naslonom mlajše pionirke je rekord s 180 krogi osvojila Meta Dobrovoljec (SD Vrhnika). Jože Čeper iz SD Vremščica Vremski Britof je s 566 krogi postavil rekord z zračno pištolo, z zračno pištolo je strelka SD Vremščica Olga Knez izboljšala svoj rekord pri veterankah od 50 do 60 let s 187 krogi, Ivanka Prezelj (SD Škofja Loka) pa s 164 krogi postavila rekord z zračno pištolo veteranke od 60 do 70 let.

V finalu so bili najboljši tekmovalci SD Vrhnika, ki so za nagrado prejeli lep in velik pokal.

Na finalu so se v konkurenci ekipno najboljše odrezale ekipe iz SD Vrhnika, ki so osvojile pet prvih in eno tretje mesto, sledijo ji ekipe SD Celjska Četa Mala Breza (dve prvi mesti) in ekipe SD Škofja loka (pet drugih mest).

V konkurenci posamezno se je najboljše odrezala Danijela Budin Ravnič iz SD IX. korpusa Piran s štirimi zlatimi medaljami, sledita ji Vladimir Kržišnik iz SD Jožeta Mihevca Idrija s tremi zlatimi medaljami in Bojan Lampreht iz SD Vrhnika s štirimi medaljami (2 zlati, 1 srebrna in 1 bronasta medalja) njima pa sledijo Andreja Gorjup iz SD Trzin, Olga Knez iz SD Vremšcica Vremski Britof in Franc Cugelj iz SD Trebnje s po dvema zlatima medaljama.

Najboljše ekipe so iz rok vodje tekmovanja Edvarda Progarja prejele pokale in medalje, najboljši posamezniki medalje, štirje najboljši posamezniki in rekorderji pa praktične nagrade, ki so jih prispevali donatorji.

Velja pohvaliti dobro organizacijo, ki jo je v tej tekmovalni sezoni vodil sodniški odbor, ki so ga poleg Progarja sestavljali še: požrtvovalni predsednik ocenjevalne komisije Henrik Valentinčič, sodniki na strelski liniji pa so bili: Drago Mlekuž, Radmilo Oroz, Alfonz Kern in Adam Dekanj V pomoč so bili tudi Branko Fatur in Karl Vidmar ml. ter vzdrževalec Gregor Cerar.

Naj dodamo še prispevek strelcev Krasa in Brkinov na državnem prvenstvu, ki se je odvijalo 29.marca na Rogli, ki je prineslo za Joška Čeperja s pištolo naslov državnega prvaka med mladinci, Olga Knez pa se je uvrstila v finale in med članicami (prav tako s pištolo) bila odlična šesta.

Besedilo in foto: Olga Knez

dsc 0786 copy2 dsc 0787 dsc 0791 dsc 0816