KULTURNI DAN OBČINE DIVAČA

datum: 15.01.2016

kategorija: Sporočila za javnost

 V Odloku o praznikih občine Divača je zapisano:                                                                                                         

»Občina Divača praznuje občinski praznik, spominski dan in kulturni dan. Kulturni dan občine Divača, 13. januar, je posvečen spominu na rojstvo pisatelja dr. Bogomirja Magajne.«

 

Letošnji Kulturni dan je jubilejni, deseti zapored. Slovesna prireditev je bila izvedena v Osnovni šoli Divača pod okriljem Občine Divača, v sodelovanju s pevskimi sestavi, ki delujejo v občini.

Slavnostna govornica na prireditvi je bila županja občine Divača, Alenka Štrucl Dovgan, ki je v nagovoru med drugim poudarila: »Duh ustvarjalnosti je v naših krajih močno zasidran. Iz našega okolja izhaja mnogo pesnikov, slikarjev, glasbenikov, kiparjev, igralcev, ki so pečat ustvarjalnosti ponesli v svetovne razsežnosti. Ponosna sem, da v naši občini dajemo poseben poudarek kulturi.«  Županja se je iskreno zahvalila vsem, ki sooblikujejo kulturni utrip v občini in zaželela, da bi bilo tako tudi v bodoče. (celoten nagovor županje)

Občina Divača je skupaj z lokalnimi kulturnimi društvi in javnimi zavodi oblikovala vsebinske sklope za obeležitve kulturnih dni v občini. In letos je bil na vrsti sklop predstavitve pevske dejavnosti v občini. Program so oblikovali trije pevski zbori in sicer: Otroški pevski zbor Osnovne šole Divača, Mladinski pevski zbor Osnovne šole Divača in Mešani pevski zbor Senožeče vse tri zbore vodi zborovodkinja Ada Škamperle; za klavirsko spremljavo je poskrbel Matej Barič. »Pevski del« sta kronala  solistka Zala Hreščak in Matej Barič na klavirju. Pevke in pevci so predstavili skrbno izbran program, s katerim so se nedvomno dotaknili prav vsakega poslušalca v prepolni dvorani. S pesmijo so se sprehodili po glasbenem polju tenkočutno in srčno ter poskrbeli, da se bo letošnji Kulturni dan zagotovo shranil med lepe spomine.

 Med lepe, pa tudi zgodovinske,  spomine se bo nedvomno shranil tudi drugi del prireditve, v katerem je Ivko Spetič Magajna predstavil svojo  knjigo z naslovom »Pravljice in prauce«, ki je obenem njegova že petnajsta knjiga.  V pogovoru z voditeljico programa, Vesno Matevljič, sta predstavila pravljice trilogije, ki jih je skupno okrog šestdeset in so primerne za odrasle bralce; v bistvu prinašajo zgodbe iz starih časov.

 Fotoprojekcija fotografij dr. Bogomira Magajne in »njegove drage« Vremske doline je popestrila kulturni dogodek. Fotografije je prispevala Osnovna šola Divača ter Iztok Felicjan, ki je projekcijo tudi uredil. 

 

Utrinki s prireditve:

 020  027  028  030

031  033  034  035

036  037  038  039

040  042  044  045

046  047  048  050  

051  053  054