KAJ DANES POMENI SVOBODA !

datum: 30.10.2017

kategorija: Sporočila za javnost

Ob spominu na grozote fašizma in nacizma se je treba zavedati, kaj danes pomeni svoboda in reagirati na vsakršno diskriminacijo.

1

To je bilo sporočilo obiska delegacij iz Republike Slovenije, dne 27. oktobra, ki so ob bližnjem dnevu spomina na mrtve poromale na kraje spomina na trpljenje Slovencev pod fašistično diktaturo in med drugo svetovno vojno ter se skupaj s predstavniki krajevnih uprav in slovenske narodne skupnosti v Italiji popoldne v Rižarni udeležili osrednje svečanosti.

1

V dopoldanskih in popoldanskih  urah so v Občini Divača potekale komemoracije v Vremah, Divači in Senožečah, kjer so delegacije Zveze borcev in Občine Divača položili vence, v Senožečah pa tudi delegacija TIGR k spomeniku Danila Zelena. V vseh krajih so komemoracijo spremljali tudi krajši kulturni programi in sicer v Vremah so sodelovali učenci podružnične šole Vreme in matične osnovne šole Divača, V Divači Pihalni orkester Divača in Mešani pevski zbor Divača, v Senožečah pa Mešani pevski zbor Senožeče in Otroški pevski zbor podružnične šole Senožeče.

V popoldanskem času so delegacije Občin Divača, Sežana, Komen in Hrpelje-Kozina skupaj s predstavniki borčevskih in veteranskih združenj, v imenu Republike slovenije položile vence k spomenikom padlim in drugim žrtvam fašističnega nasilja v drugi svetovni vojni v zamejstvu.

Na čelu delegacij, ki so jih sestavljali predstavniki Slovenske vojske, Generalnega konzulata Republike Slovenije v Trstu, primorskih občin ter borčevskih in veteranskih združenj, sta bila minister za javno upravo Boris Koprivnikar in poslanec v Državnem zboru Republike Slovenije Matej Tašner Vatovec, ki sta skupaj s predstavniki Slovenske kulturno-gospodarske zveze, Sveta slovenskih organizacij in stranke Slovenska skupnost položila venec tako k obeležju žrtvam na točki, kjer je nekoč stala krematorijska peč, ter k obeležju v spomin na slovenske žrtve Rižarne, ki ga je bila pred nekaj leti dala postaviti Republika Slovenija.

V svojem nagovoru je minister Koprivnikar poudaril, da je prav, da sami sebe opomnimo na to, kakšno trpljenje je človek sposoben prizadejati človeku, to pa nam mora biti v poduk, da v prihodnje ravnamo drugače. Ali se zavedamo, kaj danes pomenijo svoboda, spoštovanje človekovih pravic in dostojanstva ter kakšno prihodnost si želimo za mlade, se je vprašal minister in poudaril, da je naša odgovornost, da bi čim več ljudi vedelo o grozotah, ki so zaznamovale našo skupno evropsko identiteto. Komemoracija je zato priložnost, da ohranimo spomin in da se z zgledom potrudimo biti primer povezovanja med ljudmi, narodi in različno mislečimi.

 

Vreme:

1  2  3  4

5  6  7  9

Senožeče:

 1  2  3  4

5  6  7  8

Divača:

1  2 

Col:

4  2  3  1

Repen:

5  7  8

Prosek:

1  2  3  4

Kontovel:

 1  2

Rižarna - Trst:

1  2  3