16. POHOD SPOMINA IN PRIJATELJSTVA

datum: 19.02.2018

kategorija: Sporočila za javnost

 Ob kulturnem prazniku je bil že 16-ič zapored organiziran v Vrbi Pohod spomina in prijateljstva v spomin Janeza Svetine, pesnika in pisatelja, ki je bil, žal, prva civilna žrtev boja za samostojnost leta 1991. Pohod je organiziralo Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Zgornja Gorenjska.

S pohodom in s slovesnostjo v Vrbi, ki je vsako leto množično obiskana, tudi veterani vojne za Slovenijo in drugi na poseben način dajejo pomembne prispevek in pomen slovenski kulturi. Slovesnost je zaznamovala  tudi obeležitev Cankarjevega leta, ki je pomembno zaznamoval slovensko kulturo in vplival na razvoj slovenske pisane ter ohranjanje slovenskega jezika.

 

Že od leta 2004 se vsako leto pohoda in slovesnosti v Vrbi udeležijo tudi člani našega OBMOČNEGA ZDRUŽENJE VETERANOV VOJNE ZA SLOVENIJO KRASA IN BRKINOV SEŽANA ter OBMOČNEGA ZDRUŽENJE SLOVENSKIH ČASTNIKOV SEŽANA in tudi letos je bilo tako. Z njimi sta odšli tudi županja Občine Divača, Alenka Štrucl Dovgan in županja sosednje občine Hrpelje-Kozina, Saša Likavec Svetelšek in s tem na svojevrsten način počastili in podprli prizadevanja in delovanje združenja ter pomembnost kulturnega sodelovanja. Skupina veteranov in častnikov s Krasa in Brkinov je štela cca 50 udeležencev. Na Bledu so posebej gostoljubno poskrbeli, da so pohodniki dobili dodatno energijo za nadaljevanje pohoda do Vrbe. V Vrbi so prisostvovali na osrednji prireditvi  ob kulturnem prazniku.

Kulturni dan je minil seveda v kulturnem vzdušju, prijateljskem druženju in priložnosti izmenjave mnenj in novih načrtov - kot so organizatorji zapisali tudi v vabilu – »prešerno na Prešernov dan«.

 

Utrinki:

1  2  3  4