DAN SPOMINA NA ŽRTVE HOLOKAVSTA Begliano - Pobratena občina San Canzian d'Isonzo

datum: 31.01.2018

kategorija: Sporočila za javnost

 Občina Divača zelo dobro sodeluje s pobrateno občino San Canzian d'Isonzo v Italiji. To dokazujejo številna srečanja in povabila na pomembne dogodke in sodelovanje tudi med drugimi organizacijami in društvi ter osnovnimi šolami.

Občina Divača in Združenje borcev za vrednote NOB Sežana, Območna organizacija Divača sta bili s strani lokalne organizacije A.N.P.I. iz San Canziana d'Isonzo povabljeni in se je udeležila pomembnega dogodka v Beglianu dne 27.januarja 2018 ob Dnevu spomina na žrtve holokavsta.

Ob krajšem kulturnem programu, ki ga je izvedel Ženski pevski zbor »Ruda Multifarian, ki ga je vodila zborovodkinja Gianna Visentin so nastopili govorniki Werner Wintesteiner, ustanovitelj Centra za raziskovanje in izobraževanje Miru na univerzi v Celovcu, Lodovico Nevio Puntin, bivši župan Ogleja, član upravnega odbora A.N.P.I. Videm in predsednik in ustanovitelj občinskega zavoda Valni Puntin. V svojih govorih sta govornika govorila o boju za osvoboditev slovenskih in hrvaških ter italijanskih partizanov, trpljenju narodov zaradi vojne, fašizma in nacizma, nevrednotenju partizanskega boja v Italiji, o dogodkih po vojni, katerih posledice so bile razdružitev naših narodov ter o dogodkih, za katere niti Italija dobro ne ve – o pomilostitvah po vojni že obsojenih fašistov in vodij zaporov ter koncentracijskih taborišč v Italiji, ki jih je leta 1946 prinesel zakon »Decreto di amnistia Togliatti« v Italiji.

Dotaknili so se tudi tem o ponovnem pojavu nacionalizma, fašističnih manifestacij, ki jih vlada Italije na nek način niti ne obsojajo, ter na špekulacije z migranti in vračanjem v preteklost.

Organizator, lokalna organizacija A.N.P.I. iz San Canziana d'Isonzo, zanjo Sergio Cosolo, je ob številni publiki, med katero so bili predstavniki deportirancev v nacistična taborišča, občinska delegacija in delegacija Združenje borcev za vrednote NOB iz Divače, župan Občine San Canziana d'Isonzo Claudio Fratta in občinski svetniki, predsednik slovenskega centra Carlo Mucci ter ostalo občinstvo, izrazil zadovoljstvo in ponos, da na taki prireditvi sodelujejo tako prijatelji iz Slovenije kot iz Avstrije, saj le sodelovanje med narodi vodi k miru.

 

Iztok Felicjan, direktor občinske uprave

 

Utrinki iz prireditve:

 

 IMG 0643  IMG 0640  IMG 0646  IMG 0648

IMG 0655  IMG 0656  IMG 0658  IMG 0662

IMG 0666  IMG 0667  IMG 0675  IMG 0680

Dan spomina 2  IMG 0683  Dan spomina-1