Projekt NEUS - New EU Scenario – Novi evropski scenariji - izzivi

datum: 07.10.2018

kategorija: Sporočila za javnost

 PROJEKT NEUS 

 New EU Scenario – Novi evropski scenariji - izzivi  

 

neus 1

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Občina Divača je skupaj s pobrateno Občino San Canzian d'Isonzo (ki je bila vodilni partner v projektu) in prijateljsko občino Sankt Kanzian Am Klopeinersee v letošnjem poletju sodelovala in izvedla projekt NEUS  (New EU Scenario ) – Novi evropski scenariji oz. izzivi.

Projekt je bil zamišljen kot projekt prijateljstva med pobratenimi občinami, namenjen predvsem spoznavanju zgodovine, druženju in izmenjevanju izkušenj med mladimi in starejšimi občani vseh treh občin.

 Predvsem je imel projekt namen:

  • seznaniti občane o Evropski uniji, spoznavanju njene zgodovine in njene raznolikosti;
  • obveščanju ljudi o novih evropskih scenarijih in izzivi, ki nas čakajo v skupnosti;
  • spodbuditi razpravo o prihodnosti Evrope;
  • spodbujanje medkulturnega dialoga in medsebojnega razumevanja.

 Projekt je bil koordiniran s  strani AICCRE FVG, Regionalnega združenja italijanskih občin za regijo Friuli-Venezia-Giulia, ki je tudi član Sveta evropskih občin in regij (CEMR).

Sodelovanje: V projektu je sodelovalo 309 državljanov – občanov in sicer 86 udeležencev iz občine  Sankt Kanzian Am Klopeinersee (Avstrija), 93 udeležencev iz občine Divača (Slovenija), 120 udeležencev iz občine San Canzian d'Isonzo (Italija) ter 10 udeležencev iz AICCRE FVG, ki so skrbeli za organizacijo in izvedbo vseh dogodkov.

Lokacija / datumi:  Prireditve v sklopu projekta so potekale v San Canzian d'Isonzo, Pieris  (Italija), Gorica (Italija), Gradež (Italija), Ogleju (Italija) od 19.08.2018 do 25.08.2018.

Prvi dan projekta dne 19.08.2018 je bil posvečen prijateljstvo v športu. V mestu Pieris v Italiji se je ob otvoritvi projekta izvedel celodnevni mednarodni turnir v nogometu, ki je združil štiri države. Turnir je bil organiziran za dečke, starostne skupine od U10. Turnirja so se udeležile ekipe iz Divače (Slovenija), Sankt Kanzian Am Klopeinersee (Avstrija), San Canzian d'Isonzo (Italija) in Brtonigla (Hrvaška). Turnir se je odvijal v prijateljskem vzdušju in otroci so hitro našli vezi, kljub temu, da govorijo različne jezike. Tudi starši, ki so skupaj z otroci prišli »navijat« so zasedli tribune in navdušeno navijali za svoje ekipe. Po skupnem kosilu se je odigralo še zaključne tekme in sledila je podelitev priznanj in kolajn. Turnir je bil posvečen prijateljstvu v športu in ni bil tekmovalne narave zato so ob končanem dnevu vsi udeleženci turnirja prejeli kolajno, trenerji darilce, sodelujoče občine pa plaketo za sodelovanje.

1

 

V ponedeljek  20.08.2018 je bila izvedena NEUS delavnica za izdelavo skupnega akcijskega načrta  na Občini Gorizia,(Italija). Predstavitve projekta, ki je bila tudi za novinarje, so se udeležile uradne delegacije predstavnikov iz sodelujočih občin. Srečanje se je odvijalo pri županu Gorice g. Rodolfu ŽIBERNA.

V torek  21.08.2018 se je izvedel študijski obisk skupine osnovnošolcev iz Divače in Delavnica o prihodnosti Evrope. Učenci in spremljevalke Lucija, Alma in Marija so se z avtobusom odpeljali v Gorico, kjer so jih sprejeli izvajalki projekta Chiara in Ramona in jih popeljali v odkrivanje skupne zgodovine EU na območju Gorice in soške fronte. Po uvodnem delu so odšli na krajši sprehod po Gorici do gradu, kjer smo si ogledali muzej I. svetovne vojne. Kustosinja je poudarila pomen sodelovanja in strpnosti, da narodi ne zaidejo v spore in živijo v sodelovanju in sožitju. Muzej je bogat z muzejskimi eksponati iz obdobja I. svetovne vojne, fante je pritegnilo razstavljeno orožje, bombe in ostala vojaška oprema. Učenci so si ogledali mogočno obzidje srednjeveškega gradu in si pod obzidjem ogledali grajsko poslopje. Po ogledu je sledilo kosilo in sladoled. V popoldanskem času so učenci izdelali in ustvarjali na temo »Kako si predstavljajo življenje v Evropi v prihodnosti«. Prevajati sta pomagali učiteljica Alma Volk in Marija Felicjan. Učenci so se razdelili v tri skupine, dobili so material in izdelali plakate ter predstavili ostalim skupinam svoje izdelke. Organizatorki sta pohvalil sodelovanje učencev, njihove izdelke in inovativen pristop.

 

2

 V sredo 22.08.2018 se je  pričelo tridnevno izobraževanje starejših učencev (17-19 let), na katerega žal ni odšel noben naš občan saj na Občino Divača nismo prejeli nobene prijave. Na tridnevnem izobraževanju, ki je potekalo v Gorici, Pierisu in Gradežu so potekale delavnice in EuroMUN simulacije. Izobraževanja so se udeležili dijaki iz občin San Canzian in Sankt Kanzian. 

Izobraževanje je potekalo na teme:

1. novi scenarij EU in izzivi povezovanja;

2. EU sodelovanje in meje; 

3. poročanje v medijih in Evroskepticizem. 

Udeleženci so se med sabo spoznali, izmenjevali svoje poglede in se družili ter stkali nove prijateljske vezi.

Petek 24.08.2018 je bil namenjen EuroMUN simulaciji ter študijskemu obisku mesta Gradež in sodelovanje na Mednarodnem Festivalu Folklore. 

Sobota, 25.08.2018 je bila zadnji dan projekta. V Občini San Canzian d’Isonzo v mestu Pieris je bila zaključna slovesnost v sejni dvorani občine. Na tej slovesnosti, ki so se je udeležili tako župani vse treh pobratenih občin kot številni drugi visoki gostje, so bili prisotni tudi občani vseh treh občin in dijaki, ki so bili na tridnevnem izobraževanju. Občinstvu so predstavili svoje zaključke projekta. Sledilo je kosilo za vse udeležence in študijski obisk arheološkega najdišča v Ogleju.

 

3

Projekt se je izvajal v sklopu programa »Europe for Citizens« - Town twinning.

Več o projektu:  http://www.Aiccre.FVG.it/tag/Neus/

 Facebook: https://www.facebook.com/pg/aiccrefvg/events/?ref=page_internal 

Uradno poročilo o izvedbi projektu 

 

Utrinki iz prireditev:

1  Pic 1 NEUS rev  Pic 2 NEUS  Pic 3 NEUS

 IMG 2430  IMG 2468  IMG 2470  IMG 2472

IMG 2478  IMG 2482  IMG 2483  IMG 2488

IMG 2490  IMG 2494  IMG 2501  IMG 2503

IMG 2505  IMG 2512  IMG 2522  IMG 2525

IMG 2531  IMG 2534  IMG 2536  IMG 2538

IMG 2548  IMG 2551  IMG 2553  IMG 2575

IMG 2577  IMG 2582  IMG 2583  IMG 2588

IMG 2596 IMG 2597  IMG 2600  IMG 2602

IMG 2607