ŽETEV SIVKE NA BREŽCU

datum: 08.07.2019

kategorija: Sporočila za javnost

 SIVKO POŽELI ŽE 10. LETO ZAPORED

BREŽEC PRI DIVAČI - Brežec je majhna vasica v Vremski dolini, kjer na 10.hišnih številkah prebiva 22 prebivalcev. Predsednica Vaške skupnosti Brežec - Gradišče je mlada Tanja Gec, ki zaključuje magistrski študij ekonomije. Leta 2009 so varovanci divaškega Vzgojno delovnega centra na zelenici v trikotniku na začetku vasi posadili 50 grmov sivke. Domačini skrbno negujejo in skrbijo za sivkin nasad. 

  Idejo za žetev sivke, ki pomeni predvsem druženje vaščanov, je dalo Društvo kmetic sežanske regije s predsednico Mileno Štolfa in njihovo domačo članico Mileno Požrlj. Letos so (5. julija) pripravili jubilejno že 10. žetev sivke v sodelovanju z Občino Divača in KS Divača. Posebnost žetve je v tem, da zbrani žanjejo ročno s srpi, velik poudarek pa dajejo druženju domačinov.

 Pred pričetkom žetve sta zbrane, kjer so bili med drugim prisotni tudi direktor divaške občinske uprave Iztok Felicjan, predsednik KS Divača Benjamin Škrlj, in bivši župan Drago Božac, pozdravili županja Alenka Štrucl Dovgan in predsednica vasi Tanja Gec, ki sta v nadaljevanju tudi slavnostno prerezali trak.. Sivko so kaj hitro poželi, jo spravili na voz in jo s traktorjem odpeljali na domačijo Pri Štokovih, kjer se je nadaljevalo slavje. Iz posušene sivke bodo pridne kmečke roke pripravile spominsko darilo za obiskovalce prihodnje leto.

  Ob dobrih kulinaričnih dobrotah, ki jih je pripravil domači kuharski mojster Drago Požrl, in domači kapljici so nazdravili in se poveselili ter vsaj za nekaj ur pozabili na vsakodnevne skrbi. Manjkala ni niti odlična  ne preveč sladka torta, ki jo je spekla Tanja Gec, sicer odlična slaščičarka. Za veselo vzdušje so poskrbeli harmonikaši Edi Jelušič, Rok Gombač in Jan Škamperle, na domači „kontrabas“ pa je zaigral gospodar sivkinega nasada Boris Perhavec. Vsi prisotni pa so prejeli vrečko suhih sivkinih cvetov, ki jih bodo  še dolgo spominjali na jubilejno žetev v Brežcu.

 

Besedilo in foto: Olga Knez

 

Utrinki:

1  2  3  4  

5