ŠPORTNIK KRASA IN BRKINOV - RAZGLASITEV in PODELITEV

datum: 22.02.2021

kategorija: Sporočila za javnost

  ŠPORTNIK KRASA IN BRKINOV ZA LETO 2020


 Športniki občine Divača, občine Hrpelje-Kozina, občine Komen, občine Sežane, športni navdušenci, podporniki športnih dejavnosti, vsi, ki smo kakorkoli povezani s športom na območju štirih sosednjih občin, se vsako leto zberemo v eni izmed štirih občin na »prazniku športa« s podelitvijo priznanj najboljšim športnikom, športnicam, posameznikom, ekipam, klubom in športnim delavcem Krasa in Brkinov.

A letos je bilo nekoliko drugače!

Zavrtimo kolo časa malce nazaj…

V prvih mesecih leta 2020 se je vse, kar smo poznali, delali, načrtovali…, postavilo »na glavo«, kot je v uvodnem delu letošnje podelitve omenil naš redni spremljevalec Miha Penko. In to na celem svetu: človeštvo je vrednoto zdravje postavilo nad vse. S ciljem varovanja slehernega človeka in zdravja pa smo z vsemi silami vzporedno stopili športniki, športnice in vsi športni delavci in prostovoljci, saj je šport temelj in dejavnik, ki zdravje ohranja in ga krepi. In prav gibanje in šport sta aktivnosti, ki smo ju v tem času ohranjali in vzpodbujali. In v luči te vrednote in pomena športa za zdravje vseh, smo uspeli s športom vse povezati, ohranili smo tradicijo, odličnost, povezovanje in sodelovanje.

Budno smo spremljali naše športnike, njihov trud, delo, pa tudi dosežke, ki jim jih je kljub vsem omejitvam uspelo dosegati. Posledično pa smo Marjan, Matej, Niko, Rajko, Romana in Nevenka enotno, vsi brez velikega razmišljanja, skupaj sklenili, da podelitev priznanj izvedemo tudi letos, da najboljše nagradimo in jim namenimo trenutek slave na Krasu in v Brkinih.

In pri tej odločitvi se nismo ušteli! Prejeli smo veliko število predlogov in v vseh kategorijah našli najboljše in najbolj zaslužne. Seveda nas je čakala še ena velika odločitev kako podelitev izpeljati, da bo taka, kot vsako leto: slavnostna, odmevna, pa tudi obiskana ter seveda letos usklajena z vsemi epidemiološkimi priporočili in omejitvami.

In ker smo športniki in športnice organizirani, disciplinirani, odgovorni, usklajeni, smo, skladno z omejitvami, pripravili načrt posameznih podelitev ter povabili posamezne nagrajence v studio v Kosovelov dom v Sežani in snemali, oblikovali, sestavljali našo skupno PRIREDITEV ŠPORTNIK KRASA IN BRKINOV ZA LETO 2020! Dogodek smo popestrili z nagovori naših županij in županov, predsednikov in predsednice športnih zvez, kvizom med športnimi delavci…

22. 2. 2021 smo javnosti predstavili premiero letošnjega »praznika športa«. Prireditev si lahko ogledate na youtube kanalu Občine Divača, na TV Galeja, na socialnem omrežju fb  Gibam KRASno, Občina Hrpelje-Kozina, Športna zveza Komen. 

In še eno novost smo letos dodali: najboljšim smo v vseh občinah, od koder prihajajo, postavili »foto razglednico« in se na ta način na poseben način zahvalili za njihovo delo, trud in dosežke. Hkrati pa opozorili domače okolje, da tu prebivajo uspešne športnice in športniki, na katere smo zelo ponosni.

V naši občini smo se še z velikim veseljem poklonili naši NIKI FRANK, ki je prejela prestižen naziv NAJ ŠPORTNICE KRASA IN BRKINOV ZA LETO 2020.

 

V občini Divača letos združujejo najboljše uspehe in dosežke ŠPORTA KRASA IN BRKINOV:

Nika Frank,  Axel Luxa, Jan Luxa, Jože Čeper, Karate klubu Bushi Divača.

Uspelo nam je izpeljati podelitev plaket in priznanj, nagraditi najboljše ter doseči še nekaj več: ker nismo imeli omejitve števila obiskovalcev »v dvorani«, smo lahko prišli v vsak dom in mogoče tokrat pridobili in se dotaknili še koga, ki do sedaj ni spremljal domačih športnikov in športnih dosežkov. Tudi zato bo leto 2020 zapisano v zgodovini Športnika Krasa in Brkinov, ki uspešno povezuje naše štiri občine. Za dolgo in dobro delo ter sodelovanje je upravičeno nameniti zahvalo občinskim športnim zvezam, občinskim upravam, predvsem pa našima županjama in županoma, ki so vedno del prireditve in podelitve, saj športnike in športne delavce cenijo, spoštujejo in jim pomagajo.  

 Ostali so spomini na leto, ki je prineslo veliko sprememb, tako pri delu, kot pri razmišljanju, a mi smo si bili v športu še bolj enotni, da tradicijo in našo prireditev peljemo naprej navkljub vsem epidemiološkim težavam.

 Iskrene čestitke vsem nagrajencem!

Iskrene čestitke vsem, ki ste se trudili, da leto 2020 ne ostane pozabljeno tudi na športnem področju in ste vztrajali ter verjeli, da je trud vedno poplačan.

 

SREČNO, KRAS IN BRKINI!

 

Prejemniki priznanj in plaket za leto 2020:


PRIZNANJE ZA NAJBOLJŠE ŠPORTNE DOSEŽKE MLADIH NA PODROČJU KRASA IN BRKINOV - 2020:

 • Matevž Žižmond  za naslov državnega prvaka v ulični košarki 3x3 v kategoriji U-17
 • Julija Poplašen   za uspešne klubske nastope ter uvrstitev v slovensko nogometno reprezentanco v ženskem nogometu v  kategoriji WU17
 • Tija Kocjan  z zvesto spremljevalko in sotekmovalko kobilo Debsy za naziv »jahač leta« v kategoriji mlajših mladincev
 • Tadej Maver Guštin  za naslov državnega prvaka v disciplini hitrostnega dirkanja Minimoto v kategoriji otroci 2
 • Lina Funa  za naslov državne prvakinje v balvanih v šport.plezanju v kategoriji  U-16
 • Nik Trobec  za naslov državnega prvaka v kartingu v kategoriji Rotax Mini Max
 • Mladinski pogon Košarkarskega kluba Sežana za osvojeno 4. mesto v državi v pokalu mladih
 • Ekipa U13  za osvojeno 2. mesto v državnem pokalnem prvenstvu

 

NAZIV NAJPERSPEKTIVNEJŠI MLAD ŠPORTNIK/ŠPORTNICA KRASA IN BRKINOV – 2020:


Miha Hlad

 

PRIZNANJE ŠPORTNIK KRASA IN BRKINOV ZA DOSEŽKE NA PODROČJU ŠPORTA INVALIDOV  – 2020:

 Članice medobčinskega društva invalidov:

Allegra Meta, Kariž Majda, Mahnič Dorica in Vitez Otilija, za osvojeni klubski naslov državnih prvakinj v balinanju

 

 PRIZNANJE ŠPORTNIK KRASA IN BRKINOV – 2020:

 • Axel Luxa, OBČINA DIVAČA, za osvojeno 2. mesto na članskem dvoranskem državnem prvenstvu v skoku v višino

 1

Njegova disciplina je skakanje v višino. Axel redno trenira v Ljubljani pri Atletskem društvu Mass. Vse od začetka svoje uspešne športne kariere je reden gost na ŠKiB in dobitnik priznanj za neverjetne športne dosežke. Uspešne nastope ima tako na domačih kot mednarodnih in evropskih tekmah. Kljub okrnjeni športni letini v 2020 je postal podprvak na članskem državnem in pokalnem prvenstvu v skoku v višino.

 

 • Jasmin Jerič  za trenerske dosežke in osvojitev naslova klubskih članskih državnih prvakov v 1. slovenski nogometni ligi
 •  Članska ženska ekipa Balinarskega kluba Agrochem Hrast  za osvojeni klubski naslov državnih podprvakinj v balinanju
 •  Igor Bole  za izvolitev za predsednika Zveze nogometnih trenerjev Slovenije

 

 JUBILEJNE PLAKETE

 bronasta plaketa -  za 10 let in več dela v športu

 • Nejc Kovač  za 10 let aktivnega delovanja v nogometu na področju Krasa in Brkinov
 • Plesno društvo Be Funky  za 10 let delovanja na področju Krasa in Brkinov

 

 srebrna plaketa – za 20 let in več dela v športu

 •  Karate klubu Bushi Divača,  OBČINA DIVAČA, za 20 let delovanja na področju Krasa in Brkinov

2Karate klub Bushi Divača je bil ustanovljen leta 2000 v skladu z Zakonom o društvih in deluje kot prostovoljno, samostojno in nepridobitno društvo. Leta 2002 se je pridružil karate zvezi JKA Slovenije, takrat še s prvotnim imenom Karate društvo Samurai Divača. V letu 2009 je klub prestopil v drugo karate zvezo, kar je pomenilo veliko truda in dela vseh članov, saj se zvezi med seboj precej razlikujeta.

Delovanje društva zaznamuje 20 let vzponov in padcev, tako na področju dela prizadevnih karateistk in karateistov kot tudi na področju dela pri vodenju društva.  V klubu velja načelo, da je karate borilna veščina, ki krepi telo in um, zato obsojajo vsakršno nasilno vedenje. Najpomembneje je, da se vsak posameznik na treningih, in na tekmah, dobro počuti, uživa v dobri družbi in v vzpodbudnem okolju ter razvija in krepi svoje potenciale.

Klub se je vrsto let uvrščal v vrh skupnega pokalnega seštevka JKA Zveze, leta 2012 pa je kljub v Mežici prvič v zgodovini društva osvojil pokal za 1. mesto v skupnem seštevku. V klubu se kalijo državni reprezentanti vseh kategorij, od najmlajših do najstarejših, ki vsako leto zastopajo barve naše države na evropskem prvenstvu , vsako drugo leto pa tudi na svetovnem prvenstvu.

Klub se lahko pohvali z dosežki z evropskih tekmovanj, saj so člani kluba osvojili odličja tudi na tej ravni. Leta 2011 je Vojko Frank dosegel na Nizozemskem 2. mesto, leta 2015 Manja Miklavčič v Nemčiji 3. mesto ter leta 2018 je v Srbiji Nikolina Devič osvojila 2. mesto.  Članica Nika Frank pa se je na svetovnem prvenstvu na Japonskem leta 2013 uvrstila na odlično 11. mesto, kar pomeni najvišji dosežek dela kluba.

Treningi karateistov in karateistk potekajo večkrat  tedensko v različnih skupinah, ki vključujejo najmlajše članice in člane, kakor tudi skupine starejših in izkušenih. Dodatni treningi so namenjeni zahtevnejšim tekmovalcem, posebej intenzivno pred tekmami.

V klubu delujejo trije trenerji, ki se ponašajo z nazivom mojster karateja:  Vojko Frank  in Goran Milovanović imata doseženo stopnjo 5. dan, ter Nika Frank stopnjo 3. dan.  Trenerji kluba se vsako leto udeležujejo strokovnih seminarjev z najboljšimi japonskimi karate mojstri.

Glede na število vadečih (33) klub spada med manjše klube, vendar pa se lahko ponaša z doseženimi velikimi rezultati.  V klubu so ponosni na vse dosežke članov in članic, ki so jih nanizali v dvajsetih letih delovanja. Posebej so ponosni na priznanja, ki so jih prejeli v domačem okolju v okviru izbora  Športnik Krasa in Brkinov in sicer: Nika Frank leta 2014, Matej Enci  2016, Nikolina Dević 2018, Lara Ferjančič 2019.  

Klub odlično sodeluje z lokalnim okoljem – z drugimi športnimi društvi v občini, z javnimi zavodi, svojo dejavnost pa uspešno prenašajo tudi izven domačega okolja.

Domača Občina je na klub ponosna, na dosežke članic in članov, še posebej pa je pomembna vzgoja za vrednote, ki pomenijo skupno dobro za vse generacije.

 

zlata plaketa - za 30 let in več dela v športu

 • Jožica Milavec  za več kot 50 let delovanja v planinstvu na področju Krasa in Brkinov
 • Ranko Štrekelj  za več kot 50 let delovanja v košarki na področju Krasa in Brkinov
 • Mario Gerjević  za 30 let treniranja košarke in prizadevanje za razvoj košarke na področju Krasa in Brkinov
 • Radovan Hrvatin  za več kot 40 let delovanja v športu na področju Kras in Brkinov

                                                                 

PLAKETA ZA NAJBOLJŠE ŠPORTNE DOSEŽKE KRASA IN BRKINOV – 2020

 • Jan Luxa, OBČINA DIVAČA, za 1. mesto na dvoranskem državnem prvenstvu v kategoriji članov v troskoku

 3Leto pandemije je skorajda povsem odneslo mednarodna atletska tekmovanja - z izjemo peščice elitnih mitingov, ki so veliki večini slovenskih atletov nedosegljivi.  Ne glede na navedene okoliščine je naš dobri znanec Jan eden izmed najobetavnejših slovenskih atletov. Kljub hujši poškodbi je spet na starih tirnicah. V letu 2020 je osvojil naslov državnega dvoranski članskega prvaka v troskoku. Postal pa je tudi zmagovalec troboja članskih reprezentanc Srbije, Hrvaške in Slovenije.

 

 

 

 • Jože Čeper, OBČINA DIVAČA, za osvojeni naslov »STRELEC LETA« v kategoriji članov

4Jožeta ni potrebno posebej predstavljati. Iz leta v leto naš strelski fant niza uspeh za uspehom. Iz kategorije kadetov je postal član reprezentance v streljanju z zračno pištolo 10 m in malokalibrske pištole 25 m in 50m. Član reprezentance je bil kot mladinec, sedaj pa je tudi v kategoriji članov. Na uradnih tekmovanjih nastopa za Strelsko društvo Dušan Poženel iz Rečice pri Laškem. Ker je zvest tradiciji, ostaja tudi član domačega društva Vremščica. 

 Odličen je na domačih nastopih in tudi mednarodnih, saj dosega najvišja mesta, izboljšuje dosedanje rekorde, tako posamično, kot ekipno, zato je več koz zaslužen naziv »strelec leta« v konkurenci članov, ki ga je Jože osvojil v letu 2020.

 

 

 •  Balinarski klub Skala Sežana  za osvojeni naslov državnih klubskih prvakov v balinanju

 

 NAJ ŠPORTNI KLUB KRASA IN BRKINOV – 2020

 • Članska ekipa Nogometnega kluba CherryBox24 Tabor Sežana za osvojeno 7. mesto v 1. SNL in za uvrstitev na prvo mesto na lestvici 1. SNL, ki je bila dosežena v 8. krogu prvenstva in sicer prvič v zgodovini delovanja  kluba

  

NAJ ŠPORTNICA KRASA IN BRKINOV – 2020

 • Nika Frank, OBČINA DIVAČA, za dosežene izjemne športne rezultate v karateju ter osvojitev naslovov članske državne prvakinje v katah in podprvakinje v borbah

5NIKA FRANK  je že dvajset let aktivna članica KK Bushi Divača, kar pomeni, da se je s karatejem srečala že v rosnih otroških letih. Z veščinami karateja sta jo seznanila starša in jo vpisala v klub že pri šestih letih. Z  leti vztrajnosti in  discipliniranega dela je svoje športne znanje  nadgrajevala in poglabljala, kar dokazuje čudovita zbirka številnih priznanj, nagrad, dosežkov na vseh nivojih – od začetniških v domačem okolju, do vzpona v državni konkurenci, na tekmovanjih za pokal mladih je več let osvajala najvišja mesta, posega v evropski prostor in celo na svetovnem nivoju. Na svetovnem prvenstvu na Japonskem leta 2013se je  uvrstila na odlično 11. mesto, kar pomeni najvišji dosežek dela kluba. 

Nika je aktivna članica in reprezentantka JKA ZVEZE Slovenija.  Vrsto let zapored že niza uspehe v JKA Zvezi, več let je osvojila naziv državne prvakinje in tako je bilo tudi v letu 2020. Osvojila je naslov članske državne prvakinje v katah in podprvakinje v borbah.

Nika deluje v klubu kot članica in tekmovalka, pa tudi kot trenerka. Ponaša se z nazivom mojster /mojstrica karateja in sicer ima doseženo stopnjo 3. dan.  Svoje športno znanje z veliko vnemo prenaša na mlajše in jih vzgaja v duhu vrednot športa oziroma karateja. Svoje znanje nenehno dopolnjuje in izpopolnjuje na raznih izobraževanjih  v okviru JKA zveze Slovenija tako doma kot v tujini in sicer pod vodstvom priznanih in uveljavljenih  japonskih mojstrov.  

Nika je športnica v vseh odtenkih. Vrednote športa, predvsem karateja, ji pomenijo način življenja, ki ga udejanja pri vsakodnevnem delu in življenju. Je odlična sogovornica, bila je prizadevna in uspešna študentka, ki je pred kratkim študij kronala z diplomo, je aktivna občanka in v domačem okolju poznana kot prijazna, ustrežljiva in prikupna oseba, ki si vedno zna vzeti čas za pomoč drugim, za  pogovor in za lepo besedo. Je tudi ljubiteljica živali in narave. Zagotovo je velik del njene osebnostne drže oblikovala prizadevnost staršev in ožje družine, ki ji je postopoma odkrivala  čare športnega duha in  jo vodila po poti vztrajnosti in pravih vrednot, ki pripeljejo do željenih ciljev.

 

NAJ ŠPORTNIK KRASA IN BRKINOV – 2020

 •  Domen Makuc za naslov članskega državnega in pokalnega prvaka Slovenije z ekipo RK Celje Pivovarna Laško ter za prestop v FC Barcelona Handbol

 

ČESTITKE VSEM !

5