Občina Divača med energetsko najbolj prodornimi občinami v Sloveniji

datum: 13.10.2017

kategorija: Novice občinskega sveta

Občina Divača med energetsko najbolj prodornimi občinami v Sloveniji

Včeraj 12.10.2017 se je v Ljubljani zaključila že osma konferenca En.občina & En.management, na kateri so bile razglašene in nagrajene energetsko najbolj prodorne občine v Sloveniji.

Častni naziv gre letos občinam Bovec, Medvode in Koper,

posebno priznanje za aktivnosti na področju obnovljivih virov energije (OVE) in učinkovite rabe energije (URE) pa  Občini Divača.

Konferenca je gostila tudi ugledne goste iz tujine, med drugimi Kima Brostrøma iz danskega Living lab-a Gate21 in izvršnega direktorja State of Green Finna Mortensena.

V ljubljanskem hotelu Four Points by Sheraton Ljubljana Mons se je včeraj zaključil tradicionalni dogodek En.občina & En.management 017, na katerem so bile nagrajene občine, ki se zavedajo pomena energetske učinkovitosti in aktivno delujejo v tej smeri. V kategoriji malih občin je to Občina Bovec, v kategoriji srednje velikih Občina Medvode, v kategoriji mestnih občin Mestna občina Koper, posebno priznanje za dolgoletno sistematično delo na področju OVE in URE ter nenehen napredek pa je prejela Občina Divača.

Letošnje energetsko najbolj prodorne občine je izbrala komisija v sestavi: Boris Sučič z Instituta Jožef Stefan, ki je tudi predsednik komisije, Jana Habjan Piletič iz družbe JHP, Črtomir Kurnik iz Lokalne energetske agencije Gorenjska (LEAG), Rajko Leban iz novogoriške lokalne energetske agencije (GOLEA) ter Andreja Šalamun iz Montela Energetike.NET.

Komisija ugotavlja, da postajajo občine v zadnjih letih vse bolj aktivne na področju učinkovite rabe energije, nekatere jemljejo to zelo resno in počnejo veliko več, kot to od njih zahteva zakonodaja, medtem ko druge še vedno spijo. Sicer pa so aktivnosti na področju URE in OVE precej odvisne od velikosti občinskih proračunov – občine z večjimi proračuni lahko namreč hitro izvedejo velike in pomembne projekte energetske prenove in podobno, a vendar je tudi precej občin z manj sredstvi, ki si sicer velikih in opaznih projektov ne morejo privoščiti, vendar pa ogromno delajo na izobraževanju, promociji, manjših projektih.        

Občina Divača je že vrsto let ena od energetsko najbolj prodornih občin v Sloveniji. Leta 2013 je bila izbrana za energetsko najbolj učinkovito slovensko občino v kategoriji malih občin. V zadnjih letih so bili sanirani praktično vsi večji občinski javni objekti, kjer raba energije predstavlja skupno preko 75 % rabe energije občinskih javnih stavb. Občina ima pozitivne izkušnje z modelom energetskega pogodbeništva, saj je bila med prvimi v Sloveniji, ki je testirala ta inovativni koncept pri sanaciji javne razsvetljave.

Občina odlično sodeluje z agencijo GOLEA in zelo uspešno pridobiva namenska nepovratna sredstva z namenom vlaganj in razvoja novih tehnologij. V uporabi imajo tri električna kolesa in postavljeno polnilnico za električne avtomobile v Divači. Oba pilotna projekta sta bila izvedena preko projekta Alterenergy. Do konca leta 2017 preko projekta Mobiturs načrtujejo postavitev dveh dodatnih polnilnic za električna vozila pred parkom Škocjanske jame. V javnih objektih je uvedeno energetsko knjigovodstvo, ki poleg zajema obračunskih podatkov o rabi in stroških energije ter vode omogoča tudi zajem podatkov iz pametnih števcev in senzorjev.

Na letošnji konferenci so poleg razglasitve zmagovalk potekala predavanja domačih in danskih gospodarstvenikov in strokovnjakov s področja energetskega menedžmenta. Zbrane pa je pozdravil tudi državni sekretar na Ministrstvu za infrastrukturo Klemen Potisek. Dejal je, da so učinki ukrepov URE veliki in da je bil to eden ključnih ukrepov vlade od začetka mandata. »Varčevanje z energijo je stroškovno eden najbolj učinkovitih načinov upravljanja z energijo,« je poudaril in dodal, da energetsko pogodbeništvo omogoča partnerjem doseči cilje, ki jih sami ne bi zmogli. V prihodnje bodo morali z roko v roki delovati energetski koncept Slovenije (EKS), lokalne energetske agencije in vsi ostali deležniki.

Letošnja konferenca je potekala v sodelovanju z lokalnimi energetskimi agencijami Kssena, GOLEA in LEAG ter z danskim veleposlaništvom v Zagrebu.

Slike iz dogodka (foto: Barbara Reya)

1  2  3  4

5  6  7  8

9  10  11  12