Kolodvorska ulica 3/a
6215 Divača
Vroče poletne temperature niso bile ovira, da obiskovalci ne bi šli na tradicionalni Lovrenčev sejem, si malo spočili oči na pestrem naboru izdelkov, kaj dobrega kupili, se poveselili ter kaj dobrega spili in pojedli v prijetni družbi ter uživali in zaplesali ob glasbi Slovenskih zvokov. To je v enem stavku opis letošnjega Lovrenčevega sejma, ki je potekal v nedeljo, dne 6.8.2017 in ga je zaznamoval rekorden obisk, več kot 4.000 obiskovalcev, ki so uživali v pestri sejemski ponudbi, obsejemskem dogajanju in kulinaričnih dobrotah.
Uradno se je sejemsko dogajanje začelo z nastopom mažoretk in Godbe Orlica, župan Podčetrtka Peter Misja pa je vsem obiskovalcem izrekel dobrodošlico v občini. Župan je vsem skupaj zaželel prijeten dan in dejal, da so v Podčetrtku vsi dobrodošli vsak dan. Po pozdravu župana in napovedi celodnevnega dogajanja, ki ga je predstavila voditeljica sejma Katja Žolgar, pa so na prireditveni oder pod šotorom stopili člani ansambla Slovenski zvoki. Ti so vse do popoldneva skrbeli za dobro glasbo, ob kateri so se obiskovalci tudi zavrteli.
Lovrenčevega sejma v Podčetrtku se je udeležila tudi pobratena Občina Divača s svojo ekipo v sestavi: Društvo kmetic sežanske regije, Aktiv žena Senožeče, Plesno društvo Srebrna Senožeče, Društvi proizvajalcev Kraškega brinjevca in Brkinskega slivovca in predstavnica Občine Divača Tatjana Cerkvenik, kot koordinatorka. Člani divaške ekipe so se z avtobusom v zgodnjih jutranjih urah odpeljali na pot, v Podčetrtek, obloženi z vso opremo in ponudbo, ki so jo pripravili za sejem v Podčetrtku. Čez cel dan, od samega prihoda do poznega večera, so aktivno sodelovali v tradicionalni prireditvi in hkrati osrednji tržni sejemski prireditvi ter pri državnem tekmovanju- kuhanju bučne juhe v Podčetrtku.
Predstavnice Društva kmetic sežanske regije so na sejmu prikazovale postopek izdelovanja masla, po domače rečeno »putra«, po starem običaju, ki je nastajal s tolčenjem sladke smetane v lesenih posodah tako imenovanih pinjah. Obiskovalci so lahko pokušali nastali izdelek, namazano maslo na domačem kruhu, zraven pa je bila ponujena domača »češpova« marmelada.
Članice aktiva žena Senožeče so pripravile celo vrsto domačih dobrot. Obiskovalcem so ponudile domačo belo polento obeljeno z klobaso in ocvirki. Mimoidoči so se z veseljem posladkali z domačo orehovo potico, slastnimi sladkimi orehi, ter drugim drobnim pecivo, ki so ga spekle članice društva. Postregle so tudi pravo domačo ječmenovo kavo. Med drugim so prikazovale izdelavo klobukov iz naravnega materiala – kostanjevih listov, ravno pravšnje za zaščito pred soncem v teh vročih dneh.
Predstavnik Društva proizvajalcev Kraškega brinjevca in Brkinskega slivovca, je poskrbel za degustacijo vrhunskega brinjevca in slivovca.
Člani Plesnega društva Srebrna so se ob zvokih društvenega harmonikaša, predstavili z ljudskimi plesi.
V sklopu Lovrenčevega sejma se je tradicionalno odvijalo sedmo državno prvenstvo v kuhanju bučne juhe. Letošnja bučna juha se je na Lovrenčevem sejmu v Podčetrtku kuhala v devetih kotličkih. Dva izmed njih sta bila rezervirana za Društvo aktiva žena iz Senožeč in Društvo kmetic sežanske regije.
Nad kuhanjem in ocenjevanjem so bdele članice Društva kmetic Ajda in Zveze kmetic Slovenije, predsednica slednje, Irena Ule, je poleg župana Petra Misje in župnika Jožeta Rogača sedela tudi v ocenjevalni komisiji, ki je za zmagovalno bučno juho razglasila tisto, ki so jo skuhale članice Društva žena Bizeljsko.
Kljub temu da so bile bučne juhe v kar devetih kotličkih, so zelo hitro pošle, kar dokazuje, da so bile res odlične, prav tako pa je to še dokaz več, da je bučna juha jed, ki zelo prija v vročih poletnih dneh.
Ko so bili kotlički izpraznjeni, je na prizorišče ponovno prišla ocenjevalna komisija in povedala, da so vse ekipe svojo nalogo odlično opravile. Kljub vsemu pa jim je ena juha še posebej teknila. Še preden so izdali katera, so sedmim ekipam podelili bronasta priznanja, v roke ekipe Društva kmetic, žena in deklet na podeželju Izlake – Mlinše – Kolovrat je šlo srebrno priznanje, zlato priznanje za najboljšo juho sedmega državnega tekmovanja pa je prejela ekipa Društva žena Bizeljsko.
Sledilo je skupno fotografiranje in zahvala predsednice Društva kmetic Ajda Francke Javeršek, ki je pohvalila vse tekmovalke in se jim zahvalila za udeležbo. Zahvalo je izrekla še komisiji in sponzorjem ter vsem, ki so kakorkoli pripomogli, da je sedmo državno tekmovanje v kuhanju bučne juhe tako lepo uspelo.
Ob koncu dne bi lahko dejali: »Bila je to popolna nedelja!« Tako so prikimavali obiskovalci, razstavljavci in seveda organizatorji Turizem Podčetrtek, Bistrica ob Sotli in Kozje, GIZ, ki so poskrbeli, da je bilo letošnje Lovrenčevo v Podčetrtku nepozabno. Direktor Turizma Podčetrtek Boštjan Misja je bil izredno zadovoljen z letošnjim obiskom, pa je že ob samem dogajanju dobival nove ideje, kakšno bo Lovrenčevo naslednje leto. Ob našem odhodu se nam je zahvalil za sodelovanje in dejal, da še naprej pričakuje sodelovanje Občine Divača z vključenimi akterji ( društva, klubi , obrtniki, podjetniki, svetniki in člani Občinske uprave Občine Divača), tudi v prihodnjem letu, kajti Lovrenčev sejem je namenjen druženju obiskovalcev in ponudnikov ter spodbujanju starih običajev in predstavljanju novih turističnih produktov in idej.
Zadovoljni, polni lepih vtisov smo se v poznih večernih urah vrnili domov in sklenili, da se naslednje leto dogodka ponovno udeležimo.
Tatjana Cerkvenik,
Občina Divača
Utrinki iz prireditve:
Več: https://www.divaca.si/utrinki_z_dogodkov/2017081408240873