Kolodvorska ulica 3/a
6215 Divača
Način prehranjevanja lahko deluje kot dejavnik tveganja za zdravje posameznika, lahko pa tudi kot zaščitni dejavnik, ki pripomore k izboljšanju zdravja in kakovosti življenja. Veliko starejših namreč v času bolezni ali onemoglosti, prehrani ne posveča dovolj pozornosti.
Kljub napredku je neenakost na področju zdravja še vedno prisotna. Ta se, zaradi razlik v zdravstvenem stanju med regijami in skupinami prebivalstva ter tudi pomanjkanja zdravstvenih delavcev, celo še povečuje. Med vse bolj zaskrbljujoče dejavnike tveganja za zdravje prebivalstva med drugim štejemo prav neustrezne prehranjevalne navade in telesno nedejavnost. Zdravstvene storitve, predvsem tiste, ki so povezane s tveganjem za izgubo zdravja, je tako potrebno prilagoditi raznolikim potrebam, različnim profilom uporabnikov, kot so: ogroženi zaradi revščine, socialno izključeni in starejši, ki niso mobilni.
Da se zdravstvena institucija s svojimi storitvami približa populaciji v okolju, kjer ta živi, je v zadnjem obdobju vse bolj zaželen, prijazen in tudi inovativen pristop. In k tovrstni aktivnosti je s svojim projektom potujoče svetovalnice pristopila Bolnišnica Sežana. V potujočo svetovalno skupino sta vključena dietetik in fizioterapevt. Primarni cilje je, da se z uporabniki, tudi tistimi najbolj oddaljenimi, srečamo v njihovemu domačemu okolju. Poudarek je na prehranskem svetovanju za okrevajoče paciente, za tiste, ki se želijo za ohranitev zdravja prehranjevati bolj zdravo ali želijo svetovanje pri pripravi in strukturi obrokov primernih oz. priporočljivih pri posamezni bolezni ter nenazadnje svetovanju kaj in kako zdravo jesti, da ostanemo zdravi v visoko starost. Vsekakor je pomembno, da smo se z aktivnimi delavnicami in svetovanjem približali lokalnim prebivalcem na celotnem območju LAS Krasa in Brkinov, in sicer na različnih domačijah v občini Sežana, občini Komen, občini Hrpelje-Kozina in občini Divača. Projektne aktivnosti so se izvajale v neposrednem okolju, kjer je hrana tudi pridelana in pripravljena. Po že uspešno izvedenih delavnicah Bolnišnica Sežana nadaljuje z ozaveščanjem o zdravem prehranjevanju v času bolezni in okrevanja. Čeprav se projekt Po poti zdravja zaključuje, bo Bolnišnica skušala ohranjati vsaj nekatere vpeljane aktivnosti, kot so: dnevi, ki jih organizira za javnost, obiski strokovnih ekskurzij, itd.
V ponos si štejemo, da smo s preteklimi izobraževalnimi delavnicami o pomenu zdravega prehranjevanja za ohranjanje zdravja, prehranjevanja v času bolezni in rehabilitacije, s poudarkom na pomenu prehranjevanja v času hospitalizacije, uspeli dvigniti zavest in bogatili vedenje o prehranjevalnih navadah. Projekt ima izrazito trajnostni značaj, saj že po naravi zagotavlja izvajanje tudi po zaključku projekta. Naš cilj je, da k sodelovanju in skupnem nastopu na trgu privabimo lokalne pridelovalce in ponudnike zdrave prehrane. Istočasno pa želimo vsem zainteresiranim predstaviti vaje za gibanje, ki pomembno prispevajo k oblikovanju stila zdravega načina življenja za preventivo pred obolevnostjo. Ustvarjanje t.i. gibalnega okolja je pomemben element promocije zdravega načina življenja in seveda gibanja.
Sodelujoči partnerji projekta:
MILENA TAVČAR - nosilka dopolnilne dejavnosti na kmetiji;
SIRAH trgovina in storitve d.o.o.;
IRENA BENČIČ – nosilka dopolnilne dejavnosti na kmetiji
Pri Kamnarjevih Ivana Venier s.p.
Sirah d.o.o.
Dujčeva domačija d.o.o.
Pripravila: Adrijana Šonc, Vodja projekta, Bolnišnica Sežana
Operacija se financira iz 3. Javnega poziva LAS Krasa in Brkinov na katerem je Bolnišnica Sežana v letu 2020 uspešno kandidirala. Gre za izbor operacij za uresničevanje ciljev Strategije lokalnega razvoja na območju občin Divača, Hrpelje-Kozina, Komen in Sežana v letu 2020, ki se financira iz sredstev Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (EKSRP).